Moxa

moxa behandeling

Moxa wordt gemaakt van bijvoet (Artemisia vulgaris). Het wordt zowel in losse vorm als in een sigaarvorm gebruikt. De aangename warmte wordt verdeeld over het lichaam door de smeulende sigaar boven bepaalde meridiaan punten of regio te bewegen. 

Moxa werkt in op de yang qi, de bewegende en verwarmende energie van het lichaam. Dit helpt het lichaam om spanning en koude los te laten en ruimte te maken voor ontspanning en heling.

In de praktijk gebruik ik vaak de moxalamp tijdens een behandeling. Deze geeft geen rookontwikkeling en heeft dezelfde aangename warmte en eigenschappen als de smeulende 'echte' versie.

 

Wegens de rookontwikkeling wordt deze behandeling in de praktijk enkel toegepast als laatste behandeling van de dag. Zo kan de ruimte nadien voldoende verlucht worden.

Als aanvulling op de behandeling wordt er soms wel een moxasigaar meegegeven, met de nodige instructies voor het gebruik.

 

Moxa is aangewezen bij:

- pijn in spieren en gewrichten

- kouwelijkheid

- verzwakte energie

- bloedingen

- menstruatiestoornissen

- baby die in stuitligging zit

moxalamp

Guasha

Guasha betekent letterlijk 'schrapen van ziekten door stagnatie'. Deze stagnatie wordt door de schrapende techniek terug in beweging gebracht, zodat de energie weer kan stromen en de klachten verminderen.

De guashasteen is gemaakt uit jade, rozenkwarts, bergkristal of waterbuffelhoorn en is in verschillende vormen geslepen, aangepast aan het lichaamsdeel dat behandeld wordt en de gewenste techniek. 

De behandeling is gevoelig en soms niet volkomen pijnloos, maar wordt altijd met respect voor de patiënt uitgevoerd.

Doordat er in de behandelde regio een sterk verhoogde doorbloeding wordt bekomen, kan het zijn dat er een verkleuring optreedt vergelijkbaar zoals bij cupping, die na enkele uren tot enkele dagen weer wegtrekt. Dit proces is afhankelijk van de mate van stagnatie.

Cupping

cupping

Cups zijn speciale bekertjes met een verschillende diameter die op de huid geplaatst worden en vacuüm worden gezogen. Hierdoor gaat de huid een welving vertonen. Door de cups op bepaalde regio’s of meridiaan punten te plaatsen, wordt er een verhoogde doorbloeding bekomen. Hierdoor kunnen afvalstoffen en koude makkelijk afgevoerd worden en komt er ruimte voor regeneratie.

Door de zuigkracht van het vacuüm kan een tijdelijke verkleuring op de huid ontstaan. Afhankelijk van de graad van blokkade kan dit rood, paars, blauwig of gelig zijn. Dit trekt na enkele dagen volledig weg en is geheel pijnloos.

Cupping kan op zichzelf gebruikt worden of als aanvulling van acupunctuur of tuina. Het wordt statisch of dynamisch (in een massage) toegepast.

De cups kunnen geplaatst worden op de intacte huid op rug, nek, buik, armen en/of benen.

 

Cupping is aangewezen om:

- pijn weg te nemen

- ontspanning te bevorderen

- beginnende verkoudheden sneller te verhelpen